Waterwoud, het cadeau van Van Oord

2 januari 2020

Vorig jaar bestond de Rotterdamse maritieme aannemer Van Oord 150 jaar. En wie jarig is, trakteert, dachten ze. Daarop heeft Van Oord het allereerste Maaspoint aan de inwoners van Rotterdam geschonken, trots als ze zijn dat hun kantoor in Rotterdam staat. Zo ontstond Waterwoud op het Eiland van Brienenoord.

Van Oord vindt dat de levensader van Rotterdam, de Maas, beter benut, gezien en ervaren mag worden. “Doordat de gemeente Rotterdam veel nieuwbouw creëert en wij als Rotterdammers dat niet ten koste willen laten gaan van groen, hebben we samen met de gemeente de Maaspoints bedacht. Plekken waar de Rotterdammers dichter bij de Maas kunnen komen.” vertelt Robert de Bruin, directeur Markets & Communication bij Van Oord.

“Je hebt er een prachtig zicht op de Willemsbrug en de stad met zijn mooie skyline.

Het eerste Maaspoint is Waterwoud, te vinden op het meest zuidwestelijke puntje van het Eiland van Brienenoord. “Waterwoud, is een uitkijktoren plus”, vertelt De Bruin. “Het is een heel mooie installatie, gemaakt van stalen buizen met bordessen. Als je naar boven gaat, sta je negen meter boven NAP, met een prachtig zicht op de Willemsbrug en de stad met zijn mooie skyline.” Ook kun je op de installatie naar beneden, zodat je vlak boven het water bent. “Daar beleef en ervaar je heel goed de getijden van de Maas. We hebben ook een minibiotoop gemaakt waar bijvoorbeeld de karakteristieke spindotterbloem groeit, een bloem die echt alleen maar in getijdengebieden leeft. Ook bieden we de juiste omstandigheden voor de zoetwatermossel die zich aan de buispalen kan hechten.”

“De stalen buizen waar Waterwoud mee is gemaakt, is onder andere een knipoog naar de windparken die Van Oord op zee bouwt”, legt De Bruin uit. “Daarbij heeft het ook een maritieme uitstraling en past het wel bij het stoere karakter van Rotterdam en Van Oord. Dat hebben de architecten goed uitgedacht.” In de buispalen kom je vogels en vleermuizen tegen. Zij vinden daar nestel- en broedplaatsen.

“Waterwoud brengt de Rotterdammers dichterbij de Maas.”

De volgende Maaspoints zijn gepland bij het Buizengat, het Noordereiland, de Schiemondshaven en de Keilehaven. “Dat zijn punten waarvan de gemeente en wij denken dat het mooie punten zijn om mensen dichter naar de Maas te brengen. We denken dat Rotterdam zich meer kan verbinden met het water. We rijden langs, over of onder de Maas, maar er zijn niet veel plekken waar je de dynamiek van de Maas kunt beleven. Naar onze mening als waterbouwer is de rivier van levensbelang. Daarom willen we natuur, delta- en getijdenbeleving geven aan de Rotterdammers.”

Het streven is om de komende vier jaar, ieder jaar een Maaspoint te openen, die overigens niet door Van Oord cadeau worden gegeven. “We hebben Maaspoints als concept aangeboden, waarvan we de eerste zelf hebben ontwikkeld. De bedoeling is dat elke locatie door een andere onderneming wordt ontwikkeld. Allemaal onderdeel van hetzelfde geheel, maar elk met zijn eigen unieke uitstraling en eigenschappen.”

Tekst

Mark Boninsegna

Beeld

Van Oord

Meer artikelen

Maritime by… Samenwerken en samen werken

3 januari 2020

The war on talent is hevig, om maar eens een open deur in te trappen. Dat geldt voor heel veel sectoren, maar zeker ook voor...

Lees het hele artikel

Trainen op alles wat fout kan gaan

2 januari 2020

Bij STC-KNRM, op de Heijplaat in Rotterdam, lijkt het alsof er altijd wel een calamiteit aan de hand is. Ook al is de Rotterdamse haven...

Lees het hele artikel