Op zoek naar een Port-Buddy!

31 december 2019

Tien jaar geleden had ik een bijzondere ‘buddy’: toenmalig havenwethouder Mark Harbers. Als jongerenwethouder mocht ik een jaar lang met hem meelopen in de Rotterdamse Haven. Iets waar beide generaties veel van konden leren.

Een mooie herinnering voor de tiende editie van Onze Haven. Maar gelijk ook een mooi doorkijkje, want op 18 december is weer de Dag van de Haven. Dat is dé afsluiting van het Rotterdamse havenjaar en de plek waar jong & oud elkaar ontmoeten om terug te blikken op dat havenjaar.

En daar begint mijn twijfel … Ontmoeten jong & oud elkaar eigenlijk wel? Meestal weten de generaties elkaar onderling wel goed te vinden, maar is de kruisbestuiving tussen de verschillende generaties ver te zoeken. Misschien houden we dat zelf ook wel in stand. Zoals een voormalig Jong Haventalent op het podium zei: “Het is belangrijk dat er veel jongeren de haven ingaan, want laten we wel wezen: velen van jullie zijn er over een paar jaar niet meer!” Gelukkig kon de zaal er hartelijk om lachen.

“Elke generatie verbeeldt zich intelligenter te zijn dan een vorige, en wijzer dan degene die erna komt.”

Jeugd of oude garde

En wie kent ze niet, die klachten over de jeugd, of de oude garde. Ik krijg van beide generaties regelmatig anekdotes te horen uit de dagelijkse havenpraktijk. Van die oude rot in het vak die maar wil blijven faxen, tot dat jonge broekie bij sales, dat alleen maar met zijn telefoon bezig is. George Orwell schreef er wijze woorden over: “Elke generatie verbeeldt zich intelligenter te zijn dan een vorige, en wijzer dan degene die erna komt.”

Daar slaat de beroemde auteur de spijker op zijn kop, wat mij betreft. Maar laten we wel wezen: in plaats van die verbeelding in stand te houden, hebben we elkaar juist nodig om vooruit te komen. Dus laten we elkaar wat meer gaan opzoeken, leren van elkaars ervaring en openstaan voor de nieuwe ideeën die een andere generatie brengt.

Bij de Jong Havenvereniging zijn we al begonnen: in het project Port Coach koppelen we young professionals aan studenten. Eigenlijk zou elke medewerker in de haven een duo moeten vormen met een andere generatie. Om elkaar te inspireren en uit te dagen. Dus laat ik beginnen: Wie wil mijn port-buddy zijn?

Tekst

Lisette van der Pijl

Beeld

Lennaert Ruinen

Meer artikelen

Trainen op alles wat fout kan gaan

2 januari 2020

Bij STC-KNRM, op de Heijplaat in Rotterdam, lijkt het alsof er altijd wel een calamiteit aan de hand is. Ook al is de Rotterdamse haven...

Lees het hele artikel

Milieuvriendelijke MSC Grandiosa meert voor het eerst aan in Rotterdam

31 december 2019

De haven van Rotterdam verwelkomde 4 november voor het eerst de MSC Grandiosa, het nieuwste vlaggenschip van de Italiaanse rederij MSC Cruises. De MSC Grandiosa...

Lees het hele artikel