Watertalent: van Homepage naar Homebase

10 september 2019

“Het is een droom die uitkomt.” Zo begint Matty van den Berg van Watertalent het gesprek. Waarover is ze dan zo enthousiast? “Over de nieuwe locatie van Watertalent die we op 1 januari 2020 officieel openen! We bestaan nu ruim elf jaar en hebben die periode vooral als digitaal platform gefungeerd, maar nu komt er ook een fysieke locatie in Spijkenisse. Studenten die op zoek zijn naar een stageplaats, starters die zich oriënteren op hun eerste baan of professionals die een vervolgstap willen zetten binnen de Rotterdamse haven kunnen hier kennismaken met werkgevers die in de havenregio actief zijn. Bedrijven kunnen zich daar op verschillende manieren presenteren. Van homepage naar Homebase dus.” Een gesprek met Matty van den Berg en Joop Huijsdens, de oprichters van Watertalent.

Vanwaar deze stap?

Matty: “Onze online haven community verwierf in de afgelopen jaren een vaste plek binnen de Rotterdamse regio, zowel voor werkgevers als voor talenten. Wij merken dat bedrijven steeds meer behoefte hebben aan persoonlijke ondersteuning om gekwalificeerde mensen te vinden en te verbinden. Wij doen dit door in gesprek te gaan met mensen, van starters tot senior professionals, over werken en leren in de haven en industrie. Deze gesprekken willen wij voeren op een plek waar mensen echt geïnspireerd raken. Het nieuwe pand heeft ook een praktische reden; we groeiden echt uit ons jasje. Dus we gingen op zoek naar een ruimte die ons de mogelijkheid biedt om én te groeien én om een centrale haven-ontmoetingsplaats te creëren.”

Waarom in Voorne-Putten en niet in Rotterdam of de Europoort?

Joop: “We kiezen voor Voorne-Putten omdat een groot deel van de mensen die in de haven werkt of wil werken in deze regio woont. We hebben een hele mooie locatie in Spijkenisse gevonden – ook voor degenen die geen auto hebben is het goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Daarnaast is Spijkenisse is ook een goede hub om de stad Rotterdam meer met de haven te verbinden.”

Verbinding is belangrijk…

Matty: “Jazeker, in de breedste zin van het woord. In deze periode van schaarste op de arbeidsmarkt is het nog belangrijker om met alle betrokken partijen structureel in gesprek te blijven over ‘het grote plaatje’.”

Welke partijen zijn dat?

Matty: “Om te beginnen alle bedrijven die bij ons zijn aangesloten. Maar vanzelfsprekend ook organisaties zoals het Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en de gemeente(n). Het gaat erom dat je met elkaar streeft naar een steeds effectievere aanpak richting de regionale arbeidsmarkt. Waar mogelijk sluiten wij ook aan bij de ambities van het Leer Werk Akkoord Haven. Wij willen aanvullend zijn op wat er al is, denk hierbij aan bestaande initiatieven zoals het Educatief Informatie Centrum en Futureland.”

Hoe gaat de ‘Homebase’ eruit zien?

Joop: “Het pand bestaat uit twee etages, op de bovenste etage komt ons kantoor. Inmiddels werken wij met een jong team van twaalf betrokken medewerkers die creatief bezig zijn om de Mainport zo goed mogelijk te faciliteren. De begane grond wordt een multifunctionele inspiratie- en belevingsruimte. We willen een huiskamersfeer creëren waar de haven centraal staat. Een prettige locatie om bij langs te komen, zowel voor business-to-business contacten als voor studenten, starters of switchers.”

Matty: “Wij willen graag ons netwerk, zowel de studenten als de HR-professionals, erbij betrekken om deze ‘Homebase’ te laten aansluiten op alle behoeften. Ook vragen wij inbreng over de look en feel, de inrichting. Hoe gaaf is het als je met elkaar een inspiratiebron creëert voor werken en leren in de haven en industrie?”

Kunnen jullie al iets vertellen over wat daar te doen is?

Matty: “Er komt een inhoudelijk programma zodat er voor elke doelgroep vaker een aanleiding is om ons te bezoeken. In ieder geval denken wij ook aan een industrieel ‘grand-cafe’ waar zowel één-op-één gesprekken kunnen plaatsvinden, maar ook bijvoorbeeld de maandelijkse havenquiz. Verschillende digitale schermen vertonen allerlei soorten content zoals ‘werken bij’ films. Een groep studenten willen wij vragen de haalbaarheid te onderzoeken van een VR-room. Je kunt dan al op de plants of terminals rondlopen zonder er daadwerkelijk geweest te zijn. Een goede eerste stap om de haven te proeven. Dan moet je natuurlijk wel de bedrijven mee hebben om dit te mogen maken. Ook komt er in ieder geval een professionele presentatieruimte zodat ook andere netwerkclubs hier iets kunnen organiseren. En natuurlijk blijven wij ook de persoonlijke gesprekken voeren; wij informeren de doelgroepen voor de havenregio over het werken in het Rotterdamse havengebied en geven wij advies over verschillende loopbaankansen. Met deze nieuwe locatie kunnen wij meer voor de haven community betekenen door relevante ontmoetingen te realiseren.”

‘Ik word er blij van als er ontmoetingen ontstaan die niet erg voor de hand liggen, maar wel veel voor die mensen kunnen opleveren’

Joop: “In de afgelopen elf jaar is gebleken dat onze kracht ligt in mensen met elkaar in contact brengen. Het Mainport Talenten Diner, dat wij dit jaar voor de negende keer organiseren, is daar een goed voorbeeld van. Op de nieuwe locatie kunnen wij nu bijvoorbeeld ook iets als een logistieke dag organiseren om bedrijven in contact te laten komen met potentiële medewerkers. Ook hebben wij mini-Mainport Talenten Diners voor ogen met een telkens wisselende specialisatie, zoals Maritiem, Techniek, Chemie en welke niche zich hier verder dan ook voor leent.”

Wat is jullie persoonlijke drijfveer?

Joop: “Tijdens gesprekken met mijn kinderen en hun vrienden blijkt dat voor veel jongeren rond de zestien, zeventien jaar het vervolg van hun carrière een groot vraagteken is. Het lijkt mij prachtig om deze jongeren behulpzaam te kunnen zijn bij hun oriëntatie op hun toekomstige loopbaan. Ik denk dan aan een mogelijkheid dat zij zich in kunnen schrijven op onze website en dat, naar behoefte, opleidingen en werkgevers zich bij ons aan deze doelgroep kunnen presenteren. Qua veiligheid en afstand is het lastig om met deze jongeren relevante bedrijven in onze havenregio te bezoeken, daarom is het ideaal als zij bij ons beleving en inspiratie kunnen opdoen op een goed bereikbare plek.”

Matty: “Het is een droom die we al vanaf het begin van Watertalent hebben. Daarbij realiseren wij ons wel dat wij niet alle wijsheid in pacht hebben. Dat we het samen met de haven community creëren is noodzakelijk, leuk en leerzaam. Ik word er blij van als er ontmoetingen ontstaan die niet erg voor de hand liggen, maar wel veel voor die mensen kunnen opleveren.”

Op 1 januari 2020 openen de deuren Watertalent – Centrum van de Haven. En dan?

Matty: “In de loop van 2020 gaan we het programma steeds verder invullen. Dit is in de kern gericht op oriëntatie – zoals informatie, inspiratie en beleving – en ontwikkeling middels sollicitatieworkshops en soft skills trainingen. En ten slotte ontmoeting; netwerken, bijzondere bijeenkomsten organiseren…”

Joop: “Resultaten uit het verleden geven natuurlijk geen garanties voor de toekomst, maar ik hoop dat bedrijven en organisaties ons opnieuw het vertrouwen geven dat wij met deze nieuwe stap een meerwaarde creëren voor het Havenbedrijfsleven. Ons succes met de lancering van ons online-platfor elf jaar geleden hebben wij te danken aan het commitment van vele werkgevers.”

Tekst

Conny Rijken

Beeld

Ed van den Hoek

Meer artikelen

De dirigent aan boord

10 september 2019

Als vijfjarig jongetje voer Michel Rouw met zijn vader, moeder en zusje over van Amsterdam naar Suriname. Met een schip van de KNSM (Koninklijke Nederlandse...

Lees het hele artikel

Een veilige en schone haven

9 september 2019

Dat de overheid haar eigen, civiele schepen heeft die ook de Rotterdamse haven veilig en schoon houden, is voor veel mensen onbekend. “Rijkswaterstaat is bekend...

Lees het hele artikel