Niets vergeleken met de haven van Rotterdam

11 januari 2019

Deze week ben ik in Sāo Vicente, de grootste havenstad van Kaapverdië. Vanaf een oude Nederlandse veerboot (de Schellingerland) kijk ik naar het enige containerschip dat die dag aankomt. Het kleine schip blijft een paar dagen liggen, veel haast wordt hier niet gemaakt. Ondertussen wordt de veerboot volgeladen met passagiers, auto’s en een paard. Een oudere man die dertig jaar in Rotterdam heeft gewoond beaamt het: dit is niets vergeleken met de haven van Rotterdam.

Eerder deze maand was ik in Zeebrugge, waar wij met de Jong Havenvereniging op bezoek waren. We kregen er een uitgebreide rondleiding door de haven en bezochten de RoRo terminal Wallenius Wilhelmsen. Een mooie havenstad, de belangrijkste haven ter wereld voor de import en export van nieuwe wagens en een serieuze speler als het gaat om containervervoer. Wij vonden het prachtig om te zien, maar ook daar beaamt de salesmanager: het is natuurlijk niets vergeleken met de haven van Rotterdam.

Natuurlijk is de Rotterdamse haven allang niet meer de grootste ter wereld, iets waar veel mensen naar refereren als ik vertel dat ik in de haven werk. De grootste zullen we ook nooit meer worden, maar daarom kunnen we er nog wel trots op zijn! Want wereldwijd is de haven van gigantisch belang. Onze kennis is uniek en de mensen hier maken het verschil. Bovendien staan we de komende jaren voor een groot aantal interessante vraagstukken.

 

‘Waar het eerst vaak ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ was, durven we ons nu veel meer te laten zien’

 

De afgelopen vijfeneenhalf jaar heb ik met Port-able gewerkt aan de online marketing van Rotterdamse havenbedrijven. Binnen deze bedrijven zie ik tegenwoordig steeds vaker een verandering: we durven onze trots te delen. Waar het eerst vaak ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ was, durven we nu vaker te experimenteren met vlogs, blogs en mooie foto’s; we laten ons veel meer zien. En dat is ook nodig, want we hebben grote behoefte aan nieuwe krachten in onze haven. Van technisch personeel tot IT-ers. Die moeten de haven wel leren kennen, want we concurreren met heel veel andere bedrijven in binnen- en buitenland.

Als haven hebben wij deze belangrijke krachten iets unieks te bieden: een wereld in verandering. Een plek waar de komende jaren belangrijke keuzes gemaakt moeten worden, waar nieuwe business modellen zullen ontstaan, maar waar ook de haven gewoon door moet blijven draaien.

Daarom is het tijd voor een oproep aan alle havenbedrijven: vertel met welke vraagstukken je zit, laat de buitenwereld meedenken en geef een uniek kijkje in de keuken. Laat zien wat wij te bieden hebben in Onze Haven. Want er is natuurlijk niets vergeleken met de haven van Rotterdam!

Tekst

Lisette van der Pijl

Beeld

Lennaert Ruinen

Meer artikelen

De noorse zeemanskerk: een stukje thuis ver van huis

13 januari 2019

In Het Park bij de Euromast is het in november ‘s avonds behoorlijk donker. Dat maakt het licht dat door de gebrandschilderde ramen van de...

Lees het hele artikel

“We willen het eerste drijvende bunkerstation van Nederland worden”

9 januari 2019

Ze deinzen nergens voor terug en bedenken moeiteloos innovatieve ideeën voor nu en in de toekomst. Daarmee laten ze zien dat zij tot alles in...

Lees het hele artikel