Wat is de haven

27 september 2018

Het was één van de vragen die ik kreeg van een student. Ze mochten ons tijdens dit havenevenement alles vragen, maar deze vraag had ik niet verwacht. 

Was dat niet heel duidelijk? 

Toch moest ik er even over nadenken, want ja, wat is de haven eigenlijk? Zijn het de containers op de Maasvlakte,
de fabrieken in Pernis of de gedurfde start-ups op de RDM?
Of zijn het de mensen; van secretaresse tot loods en van plant manager tot kraanmachinist? 

‘Pas wanneer je, met de wind in je haren, de roeiers, loodsen en slepers aan het werk ziet, krijg je
een vermoeden’

Eigenlijk is de haven niet te beschrijven: Onze Haven is een gevoel, een gedeelde trots en een passie die moeilijk in woorden te vatten is. 

Of, vrij naar Jules Deelder: 

“De haven is geen illusie
door de camera gewekt
de haven is niet te filmen
de haven is vééls te ècht”

Iedereen zal zo zijn eigen beeld hebben van Onze Haven. Om er zo goed mogelijk woorden aan te geven, voeren we vorig jaar als Jong Havenvereniging bijvoorbeeld met een boot vol enthousiastelingen langs het ‘havenwerk’.
Pas wanneer je, met de wind in je haren, de roeiers, loodsen en slepers aan het werk ziet, krijg je een vermoeden. Dit is wellicht de haven…

Een goede manier om uit te leggen wat de haven is, is door de haven te laten zien en ervaren. Op 17 mei doen we precies dat tijdens de Rotterdam Port Intro: voor één dag koppelen we studenten en bedrijven aan elkaar om hen die mooie haven te laten beleven. Van Boompjes tot Maasvlakte en van plant manager tot sales afdeling. 

Dus ben jij zelf een ‘havengek’? Neem dan een dag een student mee op sleeptouw, breng dat havenvirus over en laat ze hun eigen antwoord beleven op die terechte vraag: “Wat is de haven?”

Tekst

Lisette van der Pijl

Beeld

Lennaert Ruinen

Meer artikelen

Samen de transitie in!

1 oktober 2018

Menno Huijs, programmamanager haveneconomie bij gemeente Rotterdam, gaat in gesprek met professionals over actuele thema’s in de haven. Deze aflevering: Peter Goedvolk, oprichter en destijds...

Lees het hele artikel

Waar ben ik, wat zie ik en waar ga ik heen?

25 september 2018

‘Ontwerp een autonoom varende boot voor de Roboboat Competition in Florida en probeer de wedstrijd te winnen.’ Zo luidde de opdracht die Damen Shipyards Gorinchem...

Lees het hele artikel