Nieuwe kennis en oude verhalen

24 september 2018

De Rotterdamse haven draait goed. De cijfers van 2017 laten een mooi beeld zien, er wordt geïnvesteerd en het marktaandeel groeit. Maar de haven is niet alleen een abstract logistiek concept. Het is meer dan een verzameling bedrijven en installaties. Overal werken mensen, dag en nacht. Als de stad en de regio slapen, werkt de haven door. Die mensen zijn trots op hun werk
en op de haven.

Juist die menselijke kant maakt de haven zo waardevol. Zonder alle kennis en inzet blijven de kades leeg en staan de fabrieken stil. Daarom is het mooi dat er zoveel plaatsen zijn waar men elkaar kan ontmoeten.
Jong Havenvereniging – zij viert dit jaar het tienjarig jubileum! – is een mooi voorbeeld. Jonge professionals uit alle hoeken van de haven zoeken elkaar op en delen hun kennis. Datzelfde gebeurt op de Havenborrel, waar dit magazine toevallig wordt gepresenteerd.
Op 7 september as vindt de tiende editie van de RTM Port Party plaats, een initiatief van Jong Havenvereniging waar 1500 havenwerkers elkaar ontmoeten. Daarmee is de RTM Port Party het grootste maritieme feest van Rotterdam, maar belangrijker: daar zien en spreken mensen van allerlei leeftijden elkaar. Juist de combinatie met de Havenverenging, die volgend jaar táchtig jaar bestaat, maakt dit zo waardevol.

En dan hebben we nog de Wereldhavendagen. Doel: Rotterdam als haven en stad nóg sterker op de kaart zetten. In het eerste weekend van september trekken honderdduizenden mensen naar Rotterdam. Veel van hen werken in de haven of hebben er gewerkt. Die verhalen worden nog steeds trots verteld. Nieuwe kennis wordt verrijkt met oude kennis. Nieuwe verhalen vullen oude verhalen aan. Zo evolueert de haven al eeuwen lang.
Zolang we elkaars kennis gebruiken en van elkaar leren, gaan we vooruit. Dat houdt het besef staande dat de haven niet kan bestaan zonder de mensen die er werken.
Dat geldt op de kade, maar evengoed op de schepen.

Dat de haven niet alleen een verzameling kades is waar goederen worden overgeslagen, is juist voor zeelui belangrijk. Zij zijn maanden van huis, maanden waarin zij op hun werk wonen. Eenmaal in de haven is even van boord kunnen voor veel van hen niet alleen een bijkomstigheid.

In en om Rotterdam zijn er op dat gebied veel initiatieven. Eén van de jongste is het International Seafarer’s Center in Oostvoorne. Sinds de opening anderhalf jaar geleden hebben duizenden zeelui van dit centrum gebruik gemaakt. Met steun van de havengemeenschap kunnen zij hier even ontspannen. Rotterdammers die vaak aan boord van schepen komen, weten dat zo’n uitstapje door zeelui erg wordt gewaardeerd. Laat de bemanningen weten dat we in Rotterdam ook aan de menselijke kant denken!
Want dat is waar de haven op draait en op blijft draaien. Niet alleen op hardware en logistieke concepten, maar vooral de kennis en inzet van de mensen die daar dag en nacht hun tijd en energie in steken!

Tekst

Gerrit Peekstok

Beeld

Lennaert Ruinen

Meer artikelen

Waar ben ik, wat zie ik en waar ga ik heen?

25 september 2018

‘Ontwerp een autonoom varende boot voor de Roboboat Competition in Florida en probeer de wedstrijd te winnen.’ Zo luidde de opdracht die Damen Shipyards Gorinchem...

Lees het hele artikel

De oceaniumboot van diergaarde blijdorp

20 september 2018

Gemiddeld twee keer per maand vaart schipper Willem Lodder (66) met de HaaiBaai, een voormalige melassetanker, naar Europoort om daar vers zeewater op te halen...

Lees het hele artikel