Goed voor de haven, goed voor de stad!

5 april 2018

De haven van Rotterdam is een sterk merk. Gunstige liggingen, veel diepgang; toegankelijk én met een sterk achterland. Maar hoe mooi ook, het is geen garantie voor succes. De haven van Rotterdam is geen verzameling van losse bedrijven. Geen toevallig gat in de dijk. Onze haven is het resultaat van eeuwenlang risico’s nemen en durf tonen.

Dat heeft een product opgeleverd dat staat als een huis. Een product dat evolueert. Andere tijden vragen om andere inzichten. Consolidatie, energietransitie; de grote uitdagingen zijn bekend. Uitdagingen die we alleen aankunnen als we samenwerken.

Hoe natuurlijk die samenwerking in Rotterdam verloopt, wordt altijd mooi zichtbaar tijdens de Wereldhavendagen. Bijvoorbeeld de nautisch dienstverleners die het aan- en ontmeren van een groot schip, midden in de stad, laten zien. Een samenwerking die dagelijks honderden keren wordt uitgevoerd. Niet voor het eigen belang, maar voor het grote geheel. Slechts één keer per jaar wordt dat zo zichtbaar in de stad.

Dat is wel de aanpak die we nodig hebben. Niet alleen denken aan het eigen succes; ook het eindresultaat telt. Dus: de mouwen opstropen, over de eigen schutting heen kijken en gaan voor een beter resultaat. Een mooi voorbeeld van hoe haven en stad samen kunnen optrekken. Want: wat in de haven gebeurt, heeft invloed op de stad. Andersom geldt hetzelfde.

Het werk in de haven verandert. Rotterdam verandert. Ook hier is verandering de enige constante. Kleine en grote, operationele en strategische veranderingen: het heeft grote invloed op hoe mensen hun werk uitvoeren. De kennis die daarvoor nodig is, verandert ook.

Steeds meer wordt duidelijk dat de haven geen op zichzelf staande wereld is. We zijn onderdeel van een grote, wereldwijde keten. De basis van ons stukje in de wereld is de operationele samenwerking.  Grote bedrijven en kleine bedrijven, eenpitters en concerns: ieder levert zijn bijdrage. De kennis en ervaring van al die mensen levert een schat aan informatie op.

Om daar echt van te profiteren, moeten we daar wel iets mee doen. Stilstand is achteruitgang. Die kennis delen is niet nieuw: zo zijn er vaker grote stappen gezet. Dat levert een haven op die zich steeds verder ontwikkelt. Niet geregeld in achterkamertjes, maar wel door gelijkgestemden. Mannen en vrouwen die geloven in het merk Rotterdamse haven.

Kennis delen is kennis maken. Studenten en scholieren de kans geven om hun kennis in de praktijk toe te passen, levert meer praktisch inzicht op. Hoe meer onderzoeksstages en meewerkstages er zijn in de haven, hoe steviger de basis voor de toekomst wordt. Laten we die kansen pakken!

De combinatie van praktische kennis en ervaring en nieuwe inzichten maken het geheel sterker. Dat geldt evengoed voor de combinatie van haven en stad. Waarom zouden we die samenwerking beperken tot de Wereldhavendagen? Moeten we niet doen! Doorpakken dus. Verder richting nieuwe inzichten, terwijl iedere dag de haven draaiend gehouden wordt.

Zo blijven haven en stad elkaar versterken. Want wat goed is voor de haven, is goed voor de stad!

Tekst

Gerrit Peekstok

Beeld

Lennaert Ruinen

Meer artikelen

Kunst brengt stad en de haven dichter bij elkaar!

9 april 2018

De grootsheid van de haven vormt voor beeldend kunstenaar Cor Kraat een voortdurende bron van inspiratie. En dat is duidelijk terug te zien in veel...

Lees het hele artikel

Keihard bikkelen en oneindig veel lol!

2 april 2018

Renee Naaktgeboren, Tender Manager Offshore & Conversion bij DAMEN Shiprepair & Conversion, werd deze zomer uitgeroepen tot Jong Haventalent 2017. Wakeboardend tussen de reuzen in...

Lees het hele artikel