Noodhulp bieden, Piraterij Bestrijden!

19 maart 2018

Nederland is een handelsnatie. De Rotterdamse haven is een belangrijke schakel in de doorvoer naar de achterlanden en overslag naar andere werelddelen. Het belang van een goede en stabiele economie is evident. En een vrije doorvaart op de wereldzeeën is daarbij van groot belang – schepen moeten immers ongestoord hun lading kunnen vervoeren.

Elk jaar vinden vele schepen en bedrijven hun weg naar de Wereldhavendagen in Rotterdam. Een prachtig evenement om je als bedrijf of overheid te presenteren aan de bevolking! De Koninklijke Marine is elk jaar aanwezig op de Wereldhavendagen; de schepen en marinierseenheden die worden opengesteld voor het publiek, kunnen direct worden ingezet voor een taak ergens in de wereld. Ernstinzet, noemen we dat. Hiervan laten we graag voorbeelden zien bij de demonstraties, zoals het uitvoeren van een boarding of het redden van drenkelingen.

Dit jaar was de Koninklijke Marine aanwezig met het grootste en langste schip dat we hebben: de Zr.Ms. Karel Doorman. Inmiddels is dit schip ingezet voor het verlenen van noodhulp aan de Bovenwindse eilanden die zijn getroffen door orkanen Irma en Maria. Evenals Zr.Ms. Zeeland en Zr.Ms. Pelikaan, die al in het gebied aanwezig waren. Ook de NH-90 maritieme gevechtshelikopter is een force multiplier. Door zijn transportcapaciteit heeft men de onbereikbare gebieden op de eilanden voorzien van water en voedsel en zijn patiënten geëvacueerd.

Op dit moment vaart Zr.Ms. Rotterdam voor de Somalische kust vanwege operatie Atalanta, een missie van de Europese Unie om bij te dragen tot het ontmoedigen, voorkomen en bestrijden van piraterij en gewapende overvallen. De missie begon in december 2008 en sindsdien levert ons land een belangrijke bijdrage. Het schip is voorzien een scala aan mogelijkheden om piraterij te bestrijden. Maar dat is niet het enige…

Aan boord van onder Nederlandse vlag varende koopvaardijschepen hebben we sinds een aantal jaren de zogenaamde Vessel Protection Detachements. De naam zegt het al: een team van zwaarbewapende mariniers, aangevuld met vlootpersoneel, die koopvaardijschepen beschermen op risicovolle trajecten. Vooral traag varende schepen met een lage reling of gangboord zijn een gewild object voor de piraten. Inmiddels hebben we dit al meer dan tweehonderd keer gedaan.

Een van de meest opvallende operaties was de actie uitgevoerd op de Taipan, een onder Duitse vlag varend koopvaardijschip. Nederlandse mariniers bevrijden de bemanning van dit schip door de kapers te overmeesteren. Kikvorsmannen van het Korps Mariniers werden ingezet om vaartuigen van Somalische piraten te saboteren.

De Koninklijke Marine staat voor veiligheid op en vanuit zee. Hiervoor heeft zij vele middelen tot haar beschikking die afhankelijk van de opdracht kunnen worden ingezet. Met deze gezamenlijke inzet, waar ook ter wereld, houden we de vrije handelsroutes ook echt vrij. Van groot belang voor Nederland en de rest van de wereld.

Tekst

Rob van Haastrecht

Beeld

Lennaert Ruinen

Meer artikelen

Puberteit in M4H!

21 maart 2018

De frisse najaarswind zorgt ongetwijfeld voor extra optrekkende schouders en een serieuze blik wanneer je wandelt door de straten van Merwe-Vierhavens. Van verlaten bedrijvigheid is...

Lees het hele artikel

Samen kom je verder!

17 januari 2018

Wil je innovatie écht in het DNA van je organisatie verweven, moet je beginnen bij je jongste spelers, dachten ze bij Vopak. Sinds begin dit...

Lees het hele artikel