Passie voor de havenstad

1 december 2017

Is Rotterdam een stad met een haven? Nee, Rotterdam is een havenstad! Een havenstad waar mensen met hart voor de zaak werken. Met passie, vaak al generaties lang. Deze mensen, en deze havenstad, leveren een grote bijdrage aan de regionale en landelijke economie. Dat gaat niet vanzelf. Maar we doen het samen.

De haven bestaat niet alleen uit schepen, kades en kranen. Er is meer dan containers, tonnen en treinen. De stad wordt ook niet enkel gevormd door wegen, kantoren en huizen. Het zijn de mensen die er een succes van maken. Enthousiast en gedreven. Betrokken bij hun haven en hun stad. Dat hebben we nodig voor de volgende stap!

Werken in de haven doe je nooit alleen. Op de kraan, in de loods of achter je bureau, ieder stapje is een stukje van een enorme keten. Wel een stap die grote impact heeft op de rest van die keten. Dan moet iedereen weten wat zijn of haar rol is in die keten. En weten wat de vorige en de volgende stap zijn. Alleen weten wat je moet doen, is niet genoeg. Weten waarom je iets doet en wat je daarmee bereikt: zo wordt het product ‘haven van Rotterdam’ sterker.

Dat leer je niet alleen uit de boeken. Daarvoor moet je mensen spreken. Mensen die de passie en trots voor de haven delen. Die hun kennis willen delen. Bijvoorbeeld bij Jong Havenvereniging. Sinds 2008 zijn daar honderden jonge havenwerkers bij aangesloten. Ze leren van elkaar. Dat levert mooie verhalen op aan de bar. Kritisch maar respectvol, laagdrempelig en zonder kapsones.

Op dat gevoel draait ook de RTM Port Party, al acht edities lang. Het is een feest dat weinig meer omhanden heeft dan het bij elkaar brengen van iedereen die zich aan de haven verbonden voelt. Het is zo’n moment om met een drankje in de hand verhalen uit te wisselen. Op een vrijdagavond in de Cruise Terminal gaat dat nou eenmaal net iets makkelijker dan over de telefoon of per e-mail. Hoe meer van die informele momenten er zijn, hoe beter. Daarom vindt op 1 september de negende editie plaats. Want wie met elkaar kan lachen, kan met elkaar werken. Lullen en poetsen tegelijk.

Zo kunnen we ook de verbinding tussen haven en stad sterker maken. De haven zit in het DNA van de stad. Rotterdammers maken deel uit van een havenstad. Toch is voor veel mensen de haven een ongrijpbare grootheid. Duizenden bedrijven, tienduizenden schepen, miljoenen tonnen.

En toch: er hoeft maar weinig te gebeuren om dat DNA te activeren. Cruiseschepen aan de kade van de Wilhelminapier, waar vroeger de zeestomers Holland Amerika Lijn aanmeerden. De Pioneering Spirit die uitvaart. Dan loopt de stad uit. Daar zitten verhalen achter. Met die verhalen brengen we de grootsheid van de haven weer terug naar menselijke proporties. Dat moet voor ons goed te doen zijn: het is niet voor niets onze haven.

Tekst

Gerrit Peekstok

Beeld

Lennaert Ruinen

Meer artikelen

‘Het komt altijd goed, en zo niet, dan toch’

4 december 2017

De waterbouwpastor (Stefan Francke), ook wel ‘baggerdominee’, werkt in opdracht van grote en kleinere baggerbedrijven die in het Rotterdamse havengebied gevestigd zijn. Stefan Francke is...

Lees het hele artikel

“Sinds ik fotografeer werk ik nooit meer”

1 december 2017

Hij trotseert stofnesten, grote hoogten en tijdrovende veiligheidsprotocollen. Onlangs zag hij zijn peperdure drone zo de Maas in kletteren. Je moet er als havenfotograaf wat...

Lees het hele artikel