Een beetje kleur kan geen kwaad

6 april 2023

Ze heeft haar zwarte jas maar even uitgedaan voor de fotoshoot in de Rotterdamse Waalhaven, Elisabeth Rompa-Sinke. ‘’Een beetje kleur kan geen kwaad’’, lacht de Sales Manager Benelux van EIT InnoEnergy.

Elisabeth Rompa-Sinke heeft de mannen van Technical Industrial Solutions BV (TIS) zo ver gekregen dat ze speciaal voor de foto de SurfCleaner in het water hebben gelegd. Dat is een skimmer die olie en ander afval (slib, microplastics, kunststoffen) van het wateroppervlak kan verwijderen. Het Maassluise TIS is officieel distributeur van deze Zweedse innovatie. EIT InnoEnergy ondersteunt innovaties zoals SurfCleaner en investeert daarin van opleiding tot eindgebruiker. Via een omvangrijk partnernetwerk verbindt EIT InnoEnergy partijen in heel Europa. Zij brengen uitvinders en bedrijfsleven samen, afgestudeerden en werkgevers, onderzoekers en ondernemers alsook bedrijven en markten.

Willie en Willeke Wortels
‘’EIT InnoEnergy is een van de grootste investeerders in cleantech-startups’’, legt Elisabeth uit. ‘’Wij ondersteunen innovatieve startups en scale-ups om de energietransitie te versnellen. Mijn taak is de Willie en Willeke Wortels aan de juiste contacten te helpen in de Benelux en aan datgene wat hun startup nodig heeft om te groeien. Dat doe ik niet alleen, maar met een heel salesteam. Aan de ene kant hoor ik goed te begrijpen wat de startup doet, maar aan de andere kant moet ik ook analyseren in welke fase van de bedrijfsvoering de startup zit. Is Nederland wel het juiste land voor de startup? Waarin denken zij een betere waardepropositie te hebben dan hun concurrent?’’

C-Green en Reym Rotterdam
Een ander voorbeeld van een startup waarvan EIT InnoEnergy de belangen behartigt, is de Zweedse startup C-Green. C-Green heeft een speciale technologie ontwikkeld waarmee ze via een zuiveringsinstallatie huishoudelijk en industrieel nat slib kunnen omzetten in biokool. Dit kan vervolgens als brandstof en als bodemverbeteraar worden ingezet. ‘’C-Green is een haalbaarheidsstudie gestart op het terrein van Reym in de Botlek, waarmee wij C-Green in contact hebben gebracht’’, vervolgt Elisabeth. ‘’Op het terrein van Reym komen testcontainers, waarmee C-Green afvalstromen gaat testen en valideren. Van startup heeft C-Green zich inmiddels ontwikkeld tot scale-up. De biokool moet uiteindelijk grootschalig worden ingezet op de plekken waar dat nodig is tegen een marktconforme prijs.’’

Parijs!
Twintig jaar geleden zag de carrière van Elisabeth er heel anders uit. Toen woonde ze in Parijs, waar ze werkte in de financiële wereld. ‘’Mijn markt was ook toen al de Benelux, waar ik B2B doorheen reisde. Een megaleuke periode, waarin ik heel veel heb geleerd en gezien. En de taal! Ik droomde zelfs in het Frans. Zeven jaar heb ik in de financiële wereld, in beleggingsfondsen, gewerkt en toen liet ik me omscholen. Ik volgde een twee jaar durende master intercultureel management aan de Université Paris Dauphine Sorbonne.’’ Toen Elisabeth in haar laatste jaar zat, werd ze via LinkedIn gerecruit door de toenmalige directeur van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Hij nodigde haar uit voor een gesprek, want haar profiel sloot wel heel goed aan bij wat hij zocht. ‘’En zo gingen we -ik had intussen een man en twee kindjes- in 2013 terug naar Nederland.’’

“Het heeft me altijd al getrokken hoe dingen schoner en efficiënter kunnen.”

Best of both worlds
Dat Elisabeth voor de master intercultureel management koos, kwam door een advies van een toenmalige collega bij de Parijse financiële instelling waar zij werkte. ‘’Ik vroeg hem: wat zou jij doen als je mij was? Ik wilde me sowieso laten omscholen, maar twijfelde tussen een verduurzamingsmaster en iets met intercultureel management. Hij adviseerde me voor die laatste optie te gaan. Verduurzaming was volgens hem een trend (wat ik anders zag), terwijl interculturele interactie tussen mensen altijd relevant zou zijn. Ik volgde zijn advies op, ook al had verduurzaming toen ook al mijn interesse. Het heeft me altijd al wel getrokken hoe dingen schoner en efficiënter kunnen, met minder verpakkingsmaterialen. Het grappige is, dat ik uiteindelijk bij EIT InnoEnergy toch in de wereld van verduurzaming terecht ben gekomen. En in mijn huidige functie heb ik ook met verschillende culturen te maken. The best of both worlds dus en daar maak ik mezelf heel blij mee.’’

Eigen bedrijf
Zes jaar werkte Elisabeth bij het KIT, waar ze onder andere culturele trainingen verkocht en gaf aan expats en wereldwijd contacten had met talentmanagers en HR-mensen binnen multinationals. ‘’Naast mijn werk voor het KIT heb ik destijds een eigen bedrijf opgezet, waarin we bandana’s maakten uit restafval van leer. Ik had een ontwerper gevonden en een naaiatelier, een businessplan geschreven en via het KIT had ik ook de nodige klandizie, zoals statushouders. Inmiddels was ook ons derde kindje geboren. Ik vond het wel lastig om mijn bedrijf te combineren met mijn jonge gezin. Als startup moet je al zoveel ballen in de lucht houden. Achteraf een waardevolle ervaring, die ik meeneem naar de startups in mijn huidige werk bij EIT InnoEnergy.’’

Rode draad
In 2018 werd Elisabeth opnieuw gerecruit, deze keer door EIT InnoEnergy. Haar ervaring met sales, trainingen en educatie en haar begrip van verschillende culturen maakte haar de ideale kandidaat voor de businessunit Educatie bij EIT InnoEnergy. ‘’Net vóór covid maakte ik een switch in de organisatie, van educatiesales naar overall sales. Ik kreeg de verantwoording voor alle sales in de Benelux. Hier voel ik me als een vis in het water. De rode draad door mijn carrière bestaat uit verschillende stukken: business development, sales, bruggenbouwer, B2B, interculturele contacten en Benelux. Het grappige is dat al die elementen in mijn huidige functie terugkomen. Mijn portefeuille is heel gevarieerd en ik vind die uitvinders zo leuk. Allemaal techneuten! Het ene moment praat ik over een innovatie rondom kunstmatige intelligentie en robots, waarna ik in één keer doorga naar een robuuste startup met een megabatterij op basis van waterstof en broom. Ook bijzonder: ik werk vaak met mensen uit Frankrijk en Wallonië, dus de Franse taal blijft zo ook dicht bij me.’’ Terug naar Parijs, dat hoeft niet meer voor Elisabeth. ‘’Het was een prachtige tijd en de stad heeft alles, maar het leven is er zo hectisch. Ik woon nu met mijn gezin in een dorpje onder de rook van Breda en dat is met drie kinderen voorlopig prima.’’

“We hebben deze innovaties keihard nodig, maar ze kosten in het begin wat meer.”

Faciliteer cleantech startups
Elisabeth stelt dat de BV Nederland ervoor zou moeten zorgen dat de cleantech startups, de Willie en Willeke Wortels, de uitvinders op het gebied van schone energie, goed gefaciliteerd en succesvol worden. ‘’We hebben deze innovaties keihard nodig, maar ze kosten in het begin wat meer. De overheid zou middelgrote bedrijven, de early adaptors, die hier iets mee willen doen, eigenlijk moeten belonen.’’ Tot slot wil Elisabeth innovatieve startups nog iets op het hart drukken: ‘’Ga voor je innovatie, ga de markt op, wees er eerlijk over waar je staat en zeg dat je jouw innovatie wilt valideren. Dan kijken wij bij EIT InnoEnergy wel of we partijen kunnen vinden die daarvoor openstaan. Wat dat betreft, zit je in Rotterdam heel goed. Hier werken doeners, die met lef risico’s durven nemen!’’

Meer weten? Kijk op www.innoenergy.com.

Tekst

Nienke Landré

Beeld

Lennaert Ruinen

Meer artikelen

Rotterdamse reis door de tijd

6 april 2023

Het Maritiem Museum opende op 14 december 2022 de nieuwe tentoonstelling ‘Bestemming Havenstad’. De tentoonstelling is een fictieve metroreis door Rotterdam langs acht toonaangevende stations....

Lees het hele artikel

Zee-egelhuid laat schepen schoner varen

6 april 2023

Zodra een vaartuig te water gaat, beginnen mosselen, algen en andere organismen zich te hechten aan het onderwaterschip. Om dit tegen te gaan, worden scheepsrompen...

Lees het hele artikel